Containers

Global Business Monitor 2023

Čtvrtletí 3, 2023
Warehouse

Malé a střední podniky (MSP) jsou páteří národních ekonomik. To platí po celém světě. Tyto firmy zaměstnávají velké množství lidí, podporují domácí a mezinárodní obchod a produkují zboží a služby, které využíváme každý den.

I když globální inflace začíná vykazovat známky uvolňování, obchodní prostředí pro malé a střední podniky v současnosti není příznivé. Rostoucí náklady, vysoké úrokové sazby a problémy s opožděním plateb svazují společnostem ruce.

V níže přiloženém dokumentu jsou k nahlédnutí výsledky výzkumu Global Business Monitor 2023, ve kterém jsme hovořili s více než 1800 majiteli a řediteli malých a středních firem. Zjišťovali jsme, jak současná situace ovlivňuje jejich podnikání v různých regionech světa.

Stáhnout kompletní výsledky
Ján Korček

„V Evropě narostl počet firemních insolvencí v důsledku vysokých cen energií, růstu úrokových sazeb a ekonomické nejistoty vyvolané válkou na Ukrajině.

Zvýšení základních úrokových sazeb povede k omezení likvidity trhu, což může vyvolat zvýšenou poptávku malých a středních podniků po alternativních typech externího financování, jako je factoring.” 

Ján Korček, Managing Director Czechia & Slovakia

Poznatky z výzkumu

Česko

  • Téměř polovina malých a středních podniků (49 %) plánuje zvýšit ceny svým zákazníkům
  • Téměř polovina MSP (48 %) musela v posledním roce odepsat nedobytné pohledávky v celkové výši až 300 000 Kč
  • Navzdory ekonomickým problémům plánuje 89 % malých a středních podniků v letošním roce rozsáhlejší investice do svého podnikání
  • 56 % podniků očekává v příštích 6 měsících nárůst tržeb
Stáhnout české výsledky
Czech

Globální přehled

  • 42 % malých a středních podniků uvádí, že rok 2023 je horší než pandemické roky. 28 % se domnívá, že podmínky pro podnikání jsou ještě náročnější než za časů velké finanční krize
  • Brzdí je výpadky v dodavatelském řetězci, inflace a potíže s cashflow, kvůli kterým nedokáží pokrýt náklady na podnikání
  • Více než polovina (51 %) firem přiznává, že platby zákazníků se v roce 2023 zpožďují více než tomu bylo v roce 2022. I to vede k zvyšování nákladů, které se pak promítají na ceně zboží a služeb
SME

Co je Global Business Monitor?

Global Business Monitor je mezinárodní průzkum malých a středních podniků (MSP) v Evropě a Asii, který provedla společnost Critical Research jménem Bibby Financial Services.

Dotazováno bylo přibližně 1800 majitelů a ředitelů malých a středních podniků napříč Českem, Slovenskem, Polskem, Nizozemím, Francií, Německem, Irskem, Velkou Británií a Singapurem.

Stáhnout kompletní výsledky
Email Icon

Chcete dostávat novinky z Bibby?

Záleží nám na vašem soukromí. Přečtěte si naše Oznámení o ochraně osobních údajů

Podobné články

CNC Tvar
Případová studie

CNC TVAR s.r.o.

Podpořili jsme růst společnosti, která se stala významným evropským exportérem.
Export and Import
Průzkum

Global Business Monitor 2023

Výzkum odhaluje poznatky o malých a středních podnicích a jejich ekonomické situaci.
Více než 80 % českých klientů by naše služby jednoznačně doporučilo
Zpráva

Průzkum spokojenosti klientů 2021

Výsledek NPS a klientské spokojenosti za rok 2021.
Platební morálka na maximech 400x200
Zpráva

Platební morálka firem vzrostla na maxima

České firmy se dokázaly na pandemii adaptovat. Vypovídá o tom vývoj jejich platební morálky, která se meziročně zlepšila o 35 %.